PERMIS AUTO

Conditii de obtinere a permisului de conducere

1. Indepliniti urmatoarele conditii?a. sa aveti varsta de cel putin:
- 16 ani impliniti, pentru subcategoriile A1 si B1
- 18 ani impliniti, pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr;
- 21 de ani impliniti, pentru categoriile D, DE, Tb si Tv, precum si pentru subcategoriile D1 si D1E;

b. sa urmati un curs de pregatire teoretica si practica al unei scoli de soferi;

c. sa fiti apti din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicitati examinarea;

d. sa nu fi fost condamnat(a), prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie sau de furt al unui autovehicul;

e.sa fiti declarati admisi in urma sustinerii examenului auto cu politia - atat proba teoretica (examenul auto pe calculator), cat si cea practica (traseul) pentru categoria / subcategoria dorita

2 . Scoala de soferi si instructorului potrivitAlegerea scolii de soferi este un pas important pozate cel mai important in demersul dumneavoastra de obtinere a permisului de conducere.Principalele motive pentru care trebuie sa fiti atenti cand alegeti instructorul si a scolii de soferi sunt:
- la terminarea scolii de soferi e de preferat sa stiti sa conduceti bine masina
- nimeni nu isi doreste un instructor neserios care sa nu vina la orele de condus prestabilite

Odata ce ati hotarat sa incepeti scoala de soferi o mica sondare a posibilitatilor ar fi utila.

O lista cu scolile de soferi o gasiti si pe chestionare.auto.ro. Puteti alege o scoala de soferi aproape de casa voastra, de scoala / facultate sau chiar de serviciu.
Scolile de soferi mari au o varietate mare de vehicule (si puteti opta pentru vehiculul preferat), daca orasul e mare poate avea centre in mai multe zone, instructorii fiind de regula obligati sa respecte programul prestabilit. Daca stiti deja ce masina urmeaza sa conduceti, iar scoala de soferi la care va adresati dispune de respectiva masina puteti sa faceti scoala deja pe modelul respectiv, pentru a va fi mai usor dupa.
Atentie! Atentie marita la instructorii auto. Sunt anumiti instructori care nu respecta programul de lucru sau care va plimba pe la diversele lor "comisioane" in timpul orelor de curs. De aceea sunt foarte utile sfaturile prietenilor si ale rudelor de incredere, care au teminat scoala de soferi inaintea voastra.

3. Inscriete la scoala de soferi1: Mergeti la scoala de soferi cu:
- banii de prima rata (sau cat va cere fiecare scoala, dupa caz. Un telefon inainte ar fi util.)
- buletin/carte de identitate in original pentru a va confirma identitatea
- copie BI/CI, copie ce va ramane la dosarul dumneavoastra

Faza 2: La sediul scolii de soferi
- veti putea alege pe ce masina sa faceti scoala de soferi si instructorul (in caz ca nu v-a fost recomandat niciunul in prealabil).
- Completati un formular de inscriere + banii si copia de BI (de la faza 1)

Faza 3: Apoi scoala de soferi va:
- ofera carnetul de elev
- programeaza primele ore de conducere in functie de orarul dumneavoastra
- informeaza unde va puteti da testul psihologic (de regula testul psihologic trebuie dat inainte de a incepe orele de conducere)
- informeaza unde si in ce zile puteti sustine testul initial de legislatie rutiera (care trebuie de asemnea dat inainte de a incepe orele de conducere)
- informeaza unde puteti sustine simulari de teste auto pe calculator (scolile mai mari au si aceasta facilitate: simularea examenului auto pe calculator pentru a va obisnui cu noua metoda de examinare)
- informeaza ce alte acte mai trebuie sa aduceti pe parcursul scolii de soferi pentru a va completa dosarul

4. Testul psihologicde a incepe pregatirea practica (adica orele de condus) trebuie sa treceti de testul psihologic. De obicei cam toate scolile de soferi au fie un cabinet specilizat unde se poate sustine acest test, fie o lista a clinicilor unde va puteti duce sa sustineti testul.

Testul psihologic, in mod obisnuit, consta dintr-un test scris si o proba practica.

Proba scrisa presupune completarea unui formular in care trebuie sa gasiti anumite semne, anumite cifre.
Proba practica va testeaza reflexele.

Examenul psihologic are drept scop principal testarea atentiei, vitezei de reactie, autocontrolul.

Art.23. (3.1) Pregatirea teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere este precedata de o evaluare obligatorie a capacitatilor psihologice solicitate in activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor, ale carei concluzii vor fi incluse in programe de consiliere si educatie rutiera a candidatilor si in perfectionarea modalitatilor de instruire a acestora. Evaluarea psihologica este obligatorie in vederea obtinerii certificatului de atestare profesionala pentru conducatorii de autovehicule si tramvaie.

(3.4) Evaluarea psihologica se realizeaza in laboratoare de specialitate autorizate din cadrul institutiilor abilitate sau de catre psihologi cu drept de libera practica, autorizati in conditiile legii. (Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind circulatia pe drumurile publice)5. Testul auto preliminarConform noilor reglementari, inaintea inceperii pregatirii practice (adica a orelor de condus) elevii inscrisi la o scoala de soferi sau la un instructor autorizat trebuie sa aiba niste cunostinte minime legislative. In acest sens se sustine un test la sediul scolii de soferi pentru verificarea cunostintelor teoretice.

De regula se administreaza teste de 26 de intrebari (similare cu cele de la examenul auto - proba pe calculator), din care elevul trebuie sa cumuleze minim 15 puncte (pentru a putea incepe pregatirea practica). In functie de scoala de soferi testul v-a fi sustinut in formatul vechi (adica pe hartie) sau in formatul nou (pe calculator). Dovada promovarii testului cu minim 15 puncte va fi depusa la dosarul auto, alaturi de restul documentelor.

6. Cursuri de pregatire practicaIn perioada in care sunteti elev al unei scoli de soferi trebuie sa urmati si cursurile de pregatire teoretica.
Cursul de pregatire teoretica are o durata de 30 de ore pentru categoriile A si B, 60 de ore pentru categoria C si CE, respectiv 10 ore pentru CE.

Scopul acestor cursuri il reprezinta intelegerea legislatiei, si consta in explicarea detaliata a codului rutier, rezolvarea si explicarea chestionarelor auto (chestionare in conformitate cu noul cod rutier si cu cele care se dau la examenul auto).

Ordonanta Art.23.
5. Pregatirea teoretica si practica a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere se efectueaza de catre profesori de legislatie rutiera si instructori auto atestati de autoritatea competenta.

Regulament Art. 29
3. Pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru oricare dintre categoriile A, B, BE si subcategoriile A1 si B1, se poate efectua si de catre un instructor auto autorizat in conditiile legii, care a incheiat un contract cu unitatea autorizata in care solicitantul a efectuat pregatirea teoretica.
4. Pot efectua cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice si persoanele care nu au inca varsta minima prevazuta de prezentul regulament pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de 3 luni inainte de implinirea acesteia sau daca urmeaza cursurile unei institutii de invatamant preuniversitar cu profil auto, nu cu mai mult de 1 an inainte de implinirea varstei.

7. Efectuarea orelor de condusPartea cea mai importanta a pregatirii, in vederea sustinerii examenului auto, este pregatirea practica. Aceasta consta in efectuarea orelor de condus, sub supravegherea instructorului auto.

Cursurile de pregatire practica (orele de condus) au o durata de 30 ore pentru categoriile A si B, 54 de ore pentru categoria C si 14 ore pentru categoria CE.

Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regula echivalentul a 15 sedinte) elevul trebuie sa invete functiile masinii, sa controleze masina, sa poata merge in conditii de siguranta, sa faca viraje, parcari, garari, intoarceri, precum si plecarea din rampa.

Conform noilor reglementari in vigoare, prima ora de condus trebuie sa inceapa in poligon, unde instructorul auto trebuie sa invete noul elev manevrele principale si componentele masinii.

Art. 29 (1)De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru a fi inscris la o unitate autorizata in vederea pregatirii teoretice si practice pentru obtinerea permisului de conducere, solicitantul trebuie sa faca dovada ca este apt din punct de vedere psihologic.

(2)Inainte de a urma cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice, solicitantul trebuie sa faca dovada pregatirii teoretice, intr-o unitate autorizata, in vederea obtinerii permisului de conducere.

8. Intocmirea si depunerea dosaruluiDosarul pentru examenul auto se intocmeste pe o perioada mai lunga de timp, procesul incepand odata cu inscrierea la scoala de soferi.

In majoritatea scolilor de soferi, personalul acestora se ocupa de o mare parte din actele necesare pentru dosar. Insa anumite acte trebuie obtinute chiar de catre elev.

Aveti mai jos lista completa a actelor necesare:

a. Cerere tip de inscriere la scoala de soferi si Fisa scolarizare (se primesc si se completeaza la scoala de soferi)

b. Carnetul de elev al scolii (Trebuie sa il aveti cu voi la toate orele de condus. Pe carnet, instructorul auto trebuie sa va treaca fiecare sedinta de conducere).

c. Avizul psihologic obtinut in urma sustinerii testului psihologic. Vezi Pasul 4

d. Fisa medicala (implicit si avizul medical).

Anumite scoli de soferi (de regula cele mari) ofera posibilitatea efectuarii examenul meidcal "in house" (scoala infiinteaza un laborator medical la unul din sediile sale, scutind elevii de alergatura aferenta).

e. Cazier judiciar

Se obtine de la sectia de Politie de pe raza sectorului unde domiciliati. Are o valabilitate de 6 luni.

Pentru a obtine cazierul judiciar aveti nevoie de un act de identitate, un timbru fiscal de 1 leu. Pentru eliberarea cazierului in regim de urgenta (in 3 zile lucratoare) va trebuie si o chitanta de 5 lei ce se achita la Trezoreria de pe raza Orasului / Sectorului in care locuiti. Detaliile complete privind cazierul judiciar le gasiti pe site-ul politiei romane (http://www.igpr.ro/directia_cazier.htm)

f. Alte documente necesare:

- copie dupa actul de identitate

- chitanta CEC taxa examen auto (de la CECul cei mai apropiat de resedinta voastra)

- 2 fotografii tip buletin


9. Examenul autoExamenul auto este compus din doua parti: una teoretica (test grila) si una practica (traseul).

Testul auto (Sala)
Prima proba a examenului auto, consta in sustinerea unei probe teoretice, cunoscuta si sub denumirea de sala. Testul auto consta dintr-un chestionar auto de 26 de intrebari grila cu varianta multipla de raspuns (o intrebare poate avea una, doua sau trei variante de raspuns). Pentru a promova acest examen trebuie sa acumulati minim 22 de puncte din cele 26.

Intrebarile din chestionarul auto sunt din Codul Rutier actual si din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier. Chestionare in conformitate cu legislatia auto in vigoare gasiti si pe site-ul nostru, respectand structura si stilul intrebarilor care se dau la examenul auto.

ATENTIE! Proba teoretica s-a schimbat de la 1 octombrie 2008. Noutatea cea mai vizibila la proba teoretica o reprezinta sustinerea examenului auto pe calculator, si nu pe hartie asa cum era pana acum. In plus in examenul pentru categoriile A si B s-au introdus intrebarile din mecanica.

Pregatirea in vederea promovarii acestui test presupune:
- citirea legislatiei rutiere: Codul rutier (Ordonanta de urgenta nr. 195/12) si Regulamentul de aplicare a ordonantei de urgenta.
- rezolvarea chestionarelor auto
- participarea la cursurile de pregatire practica ale scolii dvs. de soferi

Proba practica (Traseul)
Odata promovata proba teoretica, urmeaza sa sustineti proba practica, adica traseul auto.
Pentru categoria B:
La acesta proba veti fi asistat de un politist (care va sta pe locul din dreapta) si pentru corectitudinea examenului, in spatele vostru va sta un alt elev.

Examenul auto – proba practica consta in parcurgerea unui traseu si efectuarea unor manevre in trafic (la cererea examinatorului). Odata ce ajungeti la volan, trebuie sa incepeti pregatirea de plecare: reglarea scaunului in functie de pedala de ambreiaj, reglarea oglinzilor si punerea centurii. Apoi cand politistul va zice ca puteti pleca porniti motorul, trageti frana de mana, bagati masina in viteza si plecati de pe loc.

In timpul examenului mare atentie la:
Pe parcursul traseului fiti atenti: sa pastrati banda; atunci cand schimbati banda sau directia de mers semnalizati; aveti mare grija in a acorda prioritatii (aceastea este una din greselile cele mai frecvente ale elevilor).
Exceptand manevrele de mers spre stanga/dreapta clasice, politistul rutier va mai poate cere sa executati una din urmatoarele manevre: mersul inapoi, parcarea cu fata, parcarea laterala, gararea (parcarea cu spatele), plecarea din rampa sau intoarcerea din 3 miscari.

Tips&Tricks pentru promovarea examenului auto:
- nu lipsiti de la cursurile de pregatire practica
- daca va simtiti nesiguri pe abilitatile voastre de condus luati cateva ore suplimentare de condus
- inainte de examen dormiti bine
- pe parcursul examenului pastrativa calmul si fiti foarte atent la ce va spune politistul examinator
- chiar de ati facut o mica grseala in trafic continuati cu fruntea sus. Pentru schimbarea gresita a vitezei sau pentru ca va "moare" motorul nu va poate pica, daca demonstrati ca a fost o simpla eroare si in rest merge totul bine.

Daca reusiti sa convingeti politistul rutier ca stiti sa va descurcati in trafic si nu constituiri un pericol public permisul este al dumneavoastra.

10. Ridicarea carnetului autoOdata ce ati fost declarat admis la examenul auto [ambele probe: si cea scrisa si cea practica] puteti merge sa va faceti permisul de conducere.

Pentru obtinerea permisului de conducere aveti nevoie de urmatoarele documente:
- Actul de identitate;
- Chitanta CEC taxa de permis

Cu acestea va prezentati la Directia Permise de pe raza orasului in care ati sustinut examenul auto. Acolo vi se va face poza electronica de catre angajatii politisti si vi se va emite permisul in maxim 24 de ore.